Hyperion City Hotel & Spa
Σημεία ενδιαφέροντος
Παραλία της Νέας Χώρας
Δημόσια αγορά Χανίων
Αρχαιoλογικό Μουσείο – Χαλέπα
Τάφοι των Βενιζέλων
Πλατεία Δικαστηρίων
Κουμ Καπί
Παλιό Ενετικό Λιμάνι
jseav-2-1300x865

Περιήγηση στα αξιοθέατα

Ένα μοντέρνο ξενοδοχείο. Μία ιστορική τοποθεσία.

Η αξιοζήλευτη τοποθεσία του ξενοδοχείου στα ανατολικά της παλιάς πόλης των Χανίων κάνει την περιήγηση στα αξιοθέατα πιο εύκολη από ποτέ μόλις λίγα λεπτά από το ενετικό λιμάνι και την ιστορική γειτονιά του Κουμ Καπί.

Φωλιασμένα στα βορειοδυτικά του νησιού της Κρήτης, τα Χανιά σφύζουν από ζωή, διατηρώντας ζωντανή την ιστορία και τον πολιτισμό τους, αλλά και την πλούσια μυθολογία τους. Σε προνομιακή θέση, κοντά στην παλιά πόλη των Χανίων, το Hyperion City Hotel, προσφέρει στους επισκέπτες του το κλειδί για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της όμορφης αυτής πόλης.

Για την ακρίβεια, όντας τόσο κοντά στη φημισμένη συνοικία Κουμ Καπί καθώς και σε κοντινή απόσταση από την παραλία το Hyperior City Hotel ενισχύει την εμπειρία διακοπών των επισκεπτών του συνδυάζοντας τις πολιτιστικές εξορμήσεις με τις αμέτρητες ώρες χαλάρωσης δίπλα στη θάλασσα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα σημεία ενδιαφέροντος που προτείνουμε να εξερευνήσετε κατά τη διαμονή σας σε ένα από τα πιο μοντέρνα και πολυτελή ξενοδοχεία κοντά στην πόλη των Χανίων.

koum-kapi

Κουμ Καπί

Το Κουμ Καπί είναι μια από τις περιοχές των Χανίων με την πλουσιότερη ιστορία. Είναι επίσης ένα από τα πιο γραφικά σημεία της πόλης, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Παλιά Πόλη των Χανίων και τη συνοικία Χαλέπα.

Βρίσκεται ακριβώς έξω από την ανατολική πλευρά του παλαιού τείχους των Χανίων. Είναι χτισμένη σε ένα παραθαλάσσιο σημείο της πόλης με όμορφη παραλία.Η συνοικία του Κουμ Καπί πήρε την ονομασία της από την τουρκική λέξη ''Koum Kapisi'', που σημαίνει Πύλη της Άμμου. Η Πύλη της Άμμου ή ''Sabionera'', όπως ονομάστηκε αρχικά από τους Ενετούς, ήταν όντως μια μεγάλη πύλη στα παλαιά τείχη των Χανίων που οδηγούσε στη θαυμάσια παραλία. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής, όταν το Κουμ Καπί πήρε το σημερινό του όνομα, ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα, μια όμορφη και καθαρή συνοικία.
Στα μέσα του 19ου αιώνα, στην περιοχή υπήρχε ένα χωριό, του οποίου οι μόνοι κάτοικοι ήταν φτωχοί Βεδουίνοι από τη Βόρεια Αφρική, που είχαν μεταφερθεί εδώ από τους Οθωμανούς για να εκτελούν τις βαριές εργασίες του λιμανιού των Χανίων.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, μεγάλες προσπάθειες έγιναν από τους Κρητικούς και την Ελληνική κυβέρνηση για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και υγιεινής στο Κουμ Καπί. Το 1924, πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ήρθαν να ζήσουν εδώ. Η συνοικία του Κουμ Καπί είναι μια από τις πιο όμορφες γωνιές των Χανίων, καθώς προσφέρει υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και πολλές αξιόλογες καφετέριες και ταβέρνες. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο κοντά στην Παλιά Πόλη των Χανίων, το Κουμ Καπί είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της πόλης.

old-venetian-harbour-1300x731

Παλιό Ενετικό Λιμάνι

Το Παλιό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων και ο φάρος του είναι οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες για να δείτε στα Χανιά με το ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα . Χτισμένο από τους Ενετούς μεταξύ 1320 και 1356, το λιμάνι ήταν κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά σημεία της Ανατολικής Μεσογείου. Εξυπηρετώντας επίσης τα βενετικά στρατιωτικά πλοία, προστάτευε τη θάλασσα της Κρήτης από τους πειρατές.

Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού βρίσκονται τα ερείπια ενός παλιού φρουρίου όπου σώζεται ένα μικροσκοπικό παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Εδώ ήταν που οι Βενετοί και οι Τούρκοι καταδίκασαν τους αιχμαλώτους. Παράλληλα, το μεγαλύτερο «Οχυρό Φιρκά» που χτίστηκε απέναντι από το φάρο χρησιμοποιήθηκε επίσης για την προστασία του νησιού από τους εισβολείς. Αυτό το φρούριο είναι πλέον μουσείο. Στο εσωτερικό του παλιού λιμανιού, βρίσκονται τα 7 εναπομείναντα «αρσενάλια», που χτίστηκαν επίσης από τους Ενετούς μεταξύ 1461 και 1599. Αρχικά υπήρχαν 17 από αυτές τις «αποβάθρες» που χτίστηκαν για ναυπήγηση και επισκευή πλοίων.

Πολλά από αυτά καταστράφηκαν από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς το 1941. Ο φάρος είναι το πιο χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό του λιμανιού. Αρχικά χτίστηκε από τους Ενετούς, αργότερα αναστηλώθηκε από τους Αιγύπτιους μεταξύ 1830 - 1840 και είναι πλέον ένα από τα πιο πολύ φωτογραφημένα σημεία στην Κρήτη!

municipal-market

Δημοτική Αγορά των Χανίων

Η Δημοτική Αγορά των Χανίων είναι κοινώς γνωστή ως «Αγορά». Χτίστηκε μεταξύ 1909 και 1913 και είχε ως πρότυπο τη σκεπαστή αγορά της Μασσαλίας. Έχει σταυροειδή σχήμα και εσωτερικά χώρο για μεγάλο αριθμό καταστημάτων. Χτίστηκε στη θέση προμαχώνα του ενετικού οχυρωματικού τείχους. Αυτό αποσυναρμολογήθηκε για να γεμίσει την τάφρο και δημιούργησε έναν χώρο για να χτιστεί η αγορά. Εξακολουθεί να είναι ενεργή αγορά και στεγάζει καταστήματα με λαχανικά, ψάρια, κρέατα, βότανα και μπαχαρικά, κρητικά προϊόντα όπως τυριά, ελιές, ρακή και άλλα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες πολλά καταστήματα πουλάνε και τουριστικά σουβενίρ. Υπάρχουν επίσης μερικά καλά εργατικά καφέ που προσφέρουν τοπικό φαγητό. Η Δημοτική Αγορά των Χανίων είναι αυτή τη στιγμή κλειστή λόγω ανακαίνισης από τον Ιανουάριο του 2022. Οι εργασίες υποτίθεται ότι θα διαρκέσουν περίπου 2 χρόνια.

nea-chora-beach-1300x867

Παραλία Νέας Χώρας

Η Νέα Χώρα είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία, που βρίσκεται 1χλμ δυτικά του κέντρου της πόλης των Χανίων, κατά μήκος της οδού Ακτή Παπανικολή και απέναντι από το νησάκι Λαζαρέττα.

Η Νέα Χώρα (που σημαίνει «νέα πόλη») ήταν το πρώτο σύγχρονο τμήμα των Χανίων που χτίστηκε έξω από το ενετικό οχυρωματικό τείχος στις αρχές του 18ου αιώνα. Κατά μία έννοια είναι το παλαιότερο μέρος της σύγχρονης πόλης. Η Νέα Χώρα είναι η πλησιέστερη παραλία στην πόλη των Χανίων, που βρίσκεται στα δυτικά των ενετικών τειχών. Είναι προσβάσιμο με λεωφορείο, αυτοκίνητο ή με τα πόδια. Είναι πολύ κοντά στην πόλη και το εμπορικό κέντρο.

Η παραλία της Νέας Χώρας έχει ένα ψαρολίμανο και μια καλή αμμουδιά με ρηχά νερά που είναι κατάλληλη για παιδιά και είναι καλά οργανωμένη, με εγκαταστάσεις, ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφετέριες και ωραίες ταβέρνες που σερβίρουν νόστιμα φρέσκα (κυρίως) ψάρια. Το μέρος είναι δημοφιλές στους ντόπιους.

Η περιοχή είναι επίσης πολύ γνωστή στους τουρίστες και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για να μείνετε στην παλιά πόλη - μόλις 10 λεπτά με τα πόδια (περπάτημα κατά μήκος της θάλασσας) από το ενετικό λιμάνι και το κέντρο της Παλιάς Πόλης.

archaeological-museum-1300x730

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι ένα σύγχρονο κτήριο που εκφράζει την εποχή που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει προηγούμενους πολιτισμούς. Το κτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου είναι χωροθετημένο στην περιοχή της Χαλέπας.

Η συνολική επιφάνεια των χώρων του Μουσείου είναι περίπου 6.000 τ.μ. σε ακίνητο έκτασης περίπου 12 στρ. Πέρα από τους κύριους εκθεσιακούς χώρους, το νέο Μουσείο Χανίων διαθέτει συνεδριακό κέντρο, χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και τη φιλοξενία εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως επίσης και αναψυκτήριο. Συνολικά 3.500 εκθέματα παρουσιάζονται στα 5.500 τετραγωνικά μέτρα του εκθεσιακού χώρου, ο οποίος είναι διαρθρωμένος σε πέντε θεματικές ενότητες, μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να δει την πορεία τους στον χρόνο. Διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις πόλεις των ιστορικών χρόνων της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, αναδεικνύοντας την κοινωνική και διοικητική οργάνωση, τη θρησκεία, το εμπόριο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα αντικείμενα που συγκροτούν ολόκληρη τη συλλογή. Πρόκειται για 1.062 αρχαία αντικείμενα τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την Κρήτη.

courthouse-square-1300x867

Πλατεία Δικαστηρίων

Το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων (Δικαστήρια) είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές γειτονιές της νέας πόλης των Χανίων. Δίπλα στο δικαστικό μέγαρο υπάρχει η υπέροχη πλατεία Ελευθερίας και η μεγάλη ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Στην πλατεία του Δικαστηρίου οδηγούν δύο σημαντικοί δρόμοι, η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου και η οδός Ανδρέα Παπανδρέου. Το πρώτο συνδέει το Δικαστικό Μέγαρο με τη Λαϊκή Αγορά (κέντρο της πόλης), ενώ το δεύτερο οδηγεί από την πλατεία στη βόρεια ακτή. Η αρχιτεκτονική και το μέγεθος του κτιρίου του Δικαστηρίου Χανίων είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται για ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο 4 ορόφων, το οποίο χτίστηκε αρχικά ως νοσοκομείο τον 19 ο αιώνα. Σήμερα στο επιβλητικό κτίριο στεγάζεται το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων (Δικαστήρια), μαζί με γραφεία της Νομαρχιακής Διοίκησης.

Η γειτονιά σφύζει από δραστηριότητα όχι μόνο τη μέρα, όταν είναι ανοιχτό το δικαστικό μέγαρο, αλλά και το βράδυ και την νύχτα . Αυτό έχει να κάνει με το ότι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στη νέα πόλη των Χανίων, με πολλά ωραία καφέ, εστιατόρια και καταστήματα και μερικά από τα πιο μοντέρνα διαμερίσματα και κτίρια γραφείων στην πόλη των Χανίων. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές στους ντόπιους, με υπέροχα μέρη για φαγητό, ποτό και ψώνια.

tombs-of-venizelos

Τάφοι των Βενιζέλων

Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στα Χανιά είναι οι τάφοι της οικογένειας Βενιζέλου, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, στο δρόμο προς το Ακρωτήρι και το αεροδρόμιο. Εδώ, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία , βρίσκονται οι τάφοι του διάσημου Έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του Σοφοκλή.

Οι τάφοι βρίσκονται σε ένα όμορφο πάρκο με ανεμπόδιστη θέα στα Χανιά. Αν επισκεφτείτε τους Τάφους Βενιζέλου για να δείτε τα Χανιά από ψηλά, μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτό ή έναν καφέ στο κοντινό καφέ, το οποίο προσφέρει επίσης υπέροχη θέα.